Een Luikse pastis triomfeert in Frankrijk

“Met de terugkeer van de zon keert ook het aperitief op het terras terug. Misschien vind je deze zomer ‘Pastis Ardent’ in je glas?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit aperitief met anijssmaak in onze regio geproduceerd. Het heeft net zijn vierde internationale prijs in vier jaar gewonnen, met nog een gouden medaille op de internationale wedstrijd van Lyon. RTC raakte geïnteresseerd in deze familieproductie.

“De smaak en het uitzicht van Pastis Ardent, het aperitief dat in Hannut wordt geproduceerd door de broers Noblesse, doen denken aan Marseille in Haspengouw. Het heeft net een gouden medaille gewonnen op de internationale wedstrijd van Lyon. De anijsnectar uit Luik, die al een winnaar was in 2022, heeft zijn verleidelijke uniciteit in het land van de pastis bevestigd. “We wilden hem niet overladen met zoethout”, zegt Guillaume Noblesse, medebedenker van Pastis Ardent. “We wilden dus een andere balans vinden, iets dat veel evenwichtiger is dan de traditionele Ricard. Dus hebben we het zoethout een beetje verminderd en planten toegevoegd die veel minder conventioneel waren. Zijn broer Édouard voegt eraan toe: “Verbena, dille en kardemom voegen een mooie frisheid toe. Het is nogal een lentetoon, nogal bloemig, echt met het doel om dit product mee te nemen op een smaakvolle reis. Ik denk dat het deze originele noot is die de jury van de wedstrijd in Lyon voor de tweede keer heeft overtuigd.” ”

“Sinds enkele maanden zijn de twee broers op het veld bezig met het ontwikkelen van hun eigen oogst van planten die nodig zijn voor hun productie. De eerste is tansy, die wordt gebruikt om een likeur te maken (Grand Élixir Noblesse). “We kweken deze plant zelf en we maken het product van het veld tot de fles,” legt Édouard Noblesse uit. “We zorgen dus voor alles, van het planten van het zaadje tot het bottelen van het product. Nu de opwarming van de aarde aan de gang is, kan dit proces er op een dag toe leiden dat ze steranijs gaan produceren voor hun pastis.”